Pages

Multiple choice questions and answers in LIS SET-5


Previous questions UGC NET June2016
 
1. Information under section 2(f) of the ‘Right to Information Act, 2005’ means any material

in any form, thus include

a.Records, Documents, Memos, E-mails, Papers

b.Opinions, Advices, Press Releases, Circulars, Samples

c.Orders, Log books, Contracts, Reports

d.Book Chapters, Journal Articles, Sale Deeds, Reprints, Snapshots of Consort

Codes :

(1) a, c and d are correct.

(2) b, c and d are correct.

(3) a, b and d are correct.

(4) a, b and c are correct.

Answer: a, b and c are correct.


2. The objectives of Metadata are :

a.Unique identification

b.Authentification of records

c.To eliminate the duplicate record.

d.To arrange the collection.

Codes :

(1) a and d are correct.

(2) a and b are correct.

(3) b and d are correct.

(4) a and c are correct.

Answer: Authentification of records


3. Identify the following Institutional Archives/Repositories available free :

a.Project MUSE

b.Web of Science

c.e-prints

d.Open DOAR

Codes :

(1) a and b are correct.

(2) b and d are correct.


(3) c and d are correct.

(4) a and c are correct.

Answer:c and d are correct.


4. Identify the following basic steps as advocated by William Edwards for implementing

TQM :

a.Assessment of organisation’s culture and training process for the top management.

b.Formation of Quality Council.

c.Dissemination of information through established communication system and
integration of TQM tools, techniques and training.

d.Filtering and censoring Information.

Codes :

(1) b, c and d are correct.

(2) a, b and c are correct.

(3) a, c and d are correct.

(4) a, b and d are correct.

Answer:a, b and c are correct.


5. Identify the Audio File Format for Digital libraries :

a..tif

b..jfif

c..aif 

d..ra

Codes :

(1) c and d are correct.

(2) b and d are correct.

(3) a and b are correct.

(4) b and c are correct.

Answer: c and d are correct.


6. The available options for extending Wiki vary depending on the software that runs the site.

Identify the correct options available to users using “Media Wiki”.

a.GISWiki kWBreadCrumbs

b.Bibwiki

c.YouTube Tag and FireStats

d.pbwikiGS

Codes :

(1) a, b and c are correct.

(2) b, c and d are correct.

(3) a, c and d are correct.

(4) a, b and d are correct.

Answer: a, b and c are correct.


7. Deliberate Sampling is known as

a.Purposive Sampling

b.Sequential Sampling

c.Probability Sampling

d.Non-probability Sampling

Codes :

(1) a and d are correct

(2) a and c are correct

(3) a, b and d are correct

(4) b, c and d are correct

Answer: a and d are correct


8. Arrange the following indexing journals according to the year of their first publication :

a.Engineering Index, New York

b.Humanities Index, New York

c.Index Medicus, Bethesda

d.Agrindex, Rome

Codes :

(1) d, c, a and b

(2) c, b, d and a

(3) a, c, b and d

(4) c, a, b and d

Answer: c, a, b and d


9. Arrange the following Dublin core elements in descending order :

a.Contributor

b.Identifier

c.Relation

d.Right

Codes :

(1) d, c, b, a

(2) a, d, b, c

(3) a, b, d, c

(4) a, b, c, d

Answer: a, b, c, d


10. Identify the correct elements of ‘AIDA’ model in Marketing Communication.

(1) Attraction, Investigation, Direction, Action

(2) Attention, Intuition, Desire, Acquisition

(3) Attention, Interest, Desire, Action

(4) Abstract, Institution, Diversity, Action

Answer: Attention, Interest, Desire, Action


11. Arrange the following museums according to the year of their establishment :

a.Nehru Memorial Museum and Library, Delhi

b.National Museum, Delhi

c.Indian Museum, Calcutta

d.National Gandhi Museum, Delhi

Codes :

(1) d, a, c, b

(2) c, b, d, a

(3) b, c, d, a

(4) a, d, c, b

Answer: c, b, d, a


12. Arrange the following international standards developed in the broader context of

‘Information Organisation’ in their respective year of development :

a.ISO-999

b.ISO-214

c.ISO-2788

d.ISO-5963

Codes :

(1) c, b, d, a

(2) a, b, c, d

(3) b, c, d, a

(4) d, c, b, a

Answer: c, b, d, a


13. Which law of the Library Science, as enunciated by Dr. Ranganathan, covered the words

children, blind and the crippled, artisans, neo-literates, farmers, factory workers, and many

more under the ambience of Public Library Service ?

(1) First Law

(2) Second Law

(3) Fourth Law

(4) Fifth Law
Answer: Second Law


14. Chapter – 9 of AACR-2 has changed its name in AACR 2R 2002. Identify the changed

name.

(1) Computer Files

(2) Electronic Resources

(3) Machine Readable Data Files

(4) Computer Resources
Answer: Electronic Resources


15. Which of the following Associations had suggested that, for every 3000 persons there

should be one public library and India with 1.2 billion population requires 3,30,000

libraries ?

(1) IASLIC

(2) IFLA

(3) ALA

(4) ASLIB
Answer: IFLA

16. Who, among the following, had visualized the establishment of Village Knowledge

Centres (VKCs) in 2.3 lakh Panchayats to empower the villagers with knowledge ?

(1) Jawaharlal Nehru

(2) Dr. S.R. Ranganathan

(3) Dr. Abdul Kalam

(4) C.V. Raman
Answer: Dr. Abdul Kalam

17. In1930, who theorized that reference work may be conservative, moderate and liberal ?

(1) James I. Wyer

(2) William A. Katz

(3) S.R. Ranganathan

(4) S. Rothestein
Answer: James I. Wyer


18. The term ‘Exponential Growth’ refers to

(1) Linear Growth

(2) Normal mode of distribution

(3) Geometric Progression

(4) Arithmetic Progression
Answer: Geometric Progression


19. Which of the following sections of the ‘Right to Information Act’, 2005 (India) grants

exemption from disclosure of information ?

(1) Section – 5(2)

(2) Section – 6

(3) Section – 8

(4) Section – 11
Answer: Section – 8

20. The World Digital Library (WDL) is an international collaboration led by

(1) IFLA, with support of Library of Congress

(2) CILIP, with support of UNESCO

(3) CILIP, with support of IFLA

(4) Library of Congress, with support of UNESCO
Answer: Library of Congress, with support of UNESCO